Jørgen LandsnesFeedback Journey

Fortellingens kraft i IT-utvikling ― Hvordan bygge eierskap i teamet?

Inspirerende historieforteller med et utviklerpublikum

Hun kjenner den kraftige vinden i fjeset og en liten dråpe renner fra øyet og bakover mot øret. Det veldige blå fyller synsfeltet og hun blir vektløs et lite øyeblikk. Hun kjenner det i magen i det det veldige blå forlater synsfeltet igjen. En følelse av fryd iblandet bittelitt frykt. Hun hyl-ler.

- Pappa! Mer fart!

Fortelling, eller 'storytelling', er en av de eldste og mest innflytelsesrike formene for kommunikasjon og læring. I konteksten av utviklingsteam, spiller storytelling en nøkkelrolle i å bygge eierskap og kultivere en prestasjonsorientert kultur. Ved å forstå hvordan storytelling virker i den menneskelige hjerne sammenlignet med andre uttrykksformer, kan vi bedre forstå hvordan denne praksisen kan forvandle teamdynamikker og resultater.

Hvorfor er storytelling effektivt?

Jeg vil trekke frem tre forhold som gjør storytelling effektivt.

Emosjonell tilknytning

Fortellinger appellerer til våre emosjoner. Når vi hører en god historie, blir vi følelsesmessig investert. Dette fører til større engasjement og minneretensjon (evnen til å hente frem igjen informasjon fra hukommelsen). I et utviklingsteam kan dette bety at medarbeidere føler en dypere tilknytning til prosjektene de jobber med.

Kognitiv bearbeiding

I motsetning til tørre fakta eller abstrakte data, presenterer fortellinger informasjon på en måte som er lettere for hjernen å bearbeide. Historier følger en logisk sekvens - en begynnelse, midtpunkt og slutt - som hjelper oss med å organisere og forstå informasjon bedre.

Minner og læring

Forskning viser at fortellinger kan være kraftige minneforsterkere. De hjelper oss å huske informasjon ved å knytte den til en narrativ struktur. Dette er spesielt viktig i komplekse felt som IT-utvikling, der detaljer og konsepter kan være krevende å huske.

Bruken av storytelling i utviklingsteam

Jeg har samlet noen bruksområder der storytelling kan være nyttig når man jobber med teams og teamutvikling.

1. Bygge eierskap gjennom engasjerende historier

Personlige fortellinger: Ved å dele personlige fortellinger relatert til prosjektene, kan ledere og teammedlemmer skape en dypere forståelse og tilknytning til arbeidet. Dette kan inkludere historier om tidligere utfordringer, suksesser, eller hvordan teknologien påvirker virkelige mennesker. Når teammedlemmer ser den menneskelige siden av teknologiarbeidet, blir deres engasjement og eierskap til prosjektet sterkere.

Fremtidige Scenarier: Ved å bruke storytelling til å male et bilde av fremtiden – hvordan et ferdig produkt vil se ut, fungere, og påvirke brukerne – kan ledere inspirere teamet og gi dem en følelse av formål.

2. Fremme samhandling og fellesskap

Deling av suksesshistorier: Fortellinger om tidligere suksesser kan bidra til å bygge et sterkt teamfellesskap. Dette kan være historier om hvordan teamet har overvunnet vanskelige utfordringer eller oppnådd viktige milepæler.

Læringshistorier: Ved å dele historier om feil og hva teamet lærte av dem, fremmes en kultur av åpenhet og kontinuerlig læring. Dette hjelper teammedlemmer å se verdien av feil som læringsmuligheter.

3. Forbedre kommunikasjon og forståelse:

Metaforer og analogier: Bruk av metaforer og analogier i fortellinger kan gjøre komplekse tekniske konsepter mer forståelige for mennesker med ulik teknisk bakgrunn.

Historiefortelling i møter: Å starte møter med en kort, relevant historie kan sette tonen og engasjere teamet. Dette kan være en historie som illustrerer dagens agenda eller et aktuelt problem som skal løses.

4. Styrke kreativitet og innovasjon:

Utforske alternative scenarier: Storytelling kan brukes til å utforske ulike fremtidsscenarier. Dette kan inkludere brainstorming om hvordan forskjellige teknologiske trender kan påvirke prosjektet eller bransjen.

Inspirere til nye ideer: Ved å dele historier om innovative løsninger i andre prosjekter eller bransjer, kan ledere inspirere teammedlemmer til å tenke utenfor boksen og komme med kreative løsninger.

5. Knytte arbeidet til større mål:

Visjonære fortellinger: Ledere kan bruke storytelling til å formidle en klar og overbevisende visjon for hvor organisasjonen eller prosjektet er på vei. Dette hjelper teammedlemmer å se hvordan deres arbeid bidrar til i en større sammenheng.

Kundehistorier: Å dele historier om hvordan produkter og tjenester har påvirket kunder positivt, kan hjelpe teamet å forstå og verdsette brukernes perspektiv.

Hvordan jeg bruker storytelling

Jeg har hentet mye inspirasjon til historiefortelling fra bøkene til Marty Cagan, og fra Working Backwards, om kulturen i Amazon.

Marty Cagan, en annerkjent tankeleder innen produktutvikling, anbefaler "The Written Narrative", en teknikk der man skriver et dokument som grundig belyser alle aspekter ved en idé. Et populært format på et slik dokument er en pressemelding etterfulgt av vanlige spørsmål (Press Release; Frequently Asked Questions, PRFAQ). Pressemeldingen er en tenkt, fremtidig pressemelding som dekker en milepæl; typisk lanseringen av et nytt produkt. Denne delen er visjonær, men kan gjerne detaljert beskrive hvilke problemer produktet løser. Hensikten med dette er å inspirere deltakerne på teamet eller andre interessenter, og å sette retning.

Den etterfølgende seksjonen med vanlige spørsmål (FAQ) har til hensikt å gjøre idéen mer robust, å gjøre den i stand til å motstå kritikk, og til å tenke igjennom hvilke utfordringer og hindringer som kan oppstå. Dette har forhåpentligvis også en samlende effekt slik at skeptikere blir omvendt.

Jeg lot meg fascinere av Amazon og deres praksis med å erstatte alle powerpointpresentasjoner med såkalte "six pagers". Undersøkelser viser at informasjonstettheten i en powerpointpresentasjon er mye lavere enn det man kan få inn i en fortellerdrevet tekst, og at disse sekssiders dokumentene gir et mye grundigere og mer effektivt grunnlag for å fatte bedre beslutninger om komplekse temaer. I stedet for å stole på korte, ofte overfladiske lysbilder, stimulerer man dypere tenkning og diskusjon, og fremmer en kultur av grundighet og detaljorientering.

Jeg bruker ofte historiefortelling som verktøy når jeg jobber med produktutvikling av egne produkter. Da skriver jeg Six Pagers for å formidle idéen til kollegaer, samarbeidspartnere eller potensielle investorer. Jeg bruker det også gjerne i forbindelse med coaching og mentoring, når jeg fasiliterer workshops og i beslutningsdiskusjoner.

Min erfaring er at deltakerne bidrar bedre på slike møter hvis de lar seg inspirere av en god historietekst. Til slutt benytter jeg også historiefortelling i konsulentoppdag, eksempelvis om man jobber med et problem der det kanskje ikke er tydelig å se retning og hensikt. Da kan det være nyttig å starte på en pressemelding, og invitere de man har rundt seg til å fylle ut, korrigere og utdype.

Det er ikke bare for lederroller at historiefortelling kan være nyttig, altså, men om det ikke er deg som er i posisjon til å sette retningen, er det lurt å sjekke av historien mot den som har den. I slike situasjoner er jeg bevisst på å få validert historien og inkludert elementer som mangler eller er misforstått. Jeg lar gjerne andre ta jobben med å publisere den videre, gjerne som sin egen historie.

I en verden hvor teknologi og informasjonsoverflod dominerer, utgjør storytelling et kraftfullt verktøy for teknologene. Det hjelper ikke bare med å formidle informasjon på en engasjerende og minneverdig måte, men bygger også broer mellom mennesker, fremmer eierskap og driver en kultur for prestasjon. Ved å omfavne storytelling, kan ledere i IT-sektoren skape teams som ikke bare er teknisk dyktige, men som også er dypt investert i sine løsninger og behovene de løser!

Jørgen Landsnes

Hei! Jeg er Jørgen Landsnes

Jeg er konsulent innenfor programvareutvikling og teknologi. Jeg har en bakgrunn som utvikler, teamleder og CTO, og jeg har stor interesse for AI, produktutvikling, team-coaching og kulturbygging, med særlig fokus på tilbakemeldinger og forbedringsarbeid.