
Psykologisk trygghet i praksis
Publisert 16.01.2024

Jeg var på Booster i Bergen i 2023 og snakket om psykologisk trygghet, og de seks virkemidlene jeg bruker for å skape psykologisk trygghet i teamene jeg jobber med. Du kan se videoen i bunnen av siden.
Hvorfor psykologisk trygghet
Aristoteles-prosjektet fra Google er nok kjent for mange. Det hadde til hensikt å avdekke hvilke faktorer som skilte de beste teamene fra de andre innad i Google. Konklusjonen var klokkeklar: Psykologisk trygghet trygghet er den viktigste faktoren for prestasjonsnivået i et team. Sagt på en annen måte:
Hvordan gjør man det, da? Jo, her er de seks viktigste virkemidlene som jeg benytter.
1. Snakk om svakhetene dine
Å være åpen om dine egne svakheter kan virke skremmende, men det viser din menneskelighet og gjør det lettere for andre å relatere til deg. For en leder kan dette bety å diskutere områder du jobber med å forbedre, noe som kan oppmuntre teammedlemmer til å være åpne om sine egne utviklingsområder.
Åpenhet om egne svakheter skaper et miljø hvor kontinuerlig utvikling og forbedring blir normalen. Det bidrar til en kultur hvor det er trygt å søke hjelp og man gjennom samarbeid oppnår bedre kvalitet.
Jeg er bevisst på å fortelle om ting jeg ikke kan, om jeg mangler kompetanse eller tenker at andre er bedre egnet til en oppgave. Dessuten snakker jeg ofte om mine svakheter i sammenheng med neste punkt: Ikke vær selvhøytidelig.
2. Ikke vær selvhøytidelig
Å ta seg selv for alvorlig kan skape avstand mellom deg og teamet ditt. Jeg bruker humor, ofte på min egen bekostning. Jeg opplever at folk rundt meg også bruker mer humor da, gjerne på min bekostning de også. Dette bryter ned barrierer og man oppnår å bygge solide relasjoner. Da har vi det gøy på jobb. Det er et slik miljø jeg trives i!
3. Bry deg om de rundt deg
En viktig forutsetning for psykologisk trygghet er å vise genuin omsorg for dine teammedlemmer. Dette betyr å investere tid sammen med sine medarbeidere, lytte aktivt, være oppmerksom på deres behov og bekymringer, og vise empati.
Å vise omsorg betyr mer enn bare å lytte; det krever aktiv innsats for å støtte og hjelpe teammedlemmer. Det handler om å skape et støttende miljø hvor medarbeidere føler at deres trivsel er viktig. Jeg liker veldig godt å ha jevnlige en-til-en-samtaler med alle på teamet, og ikke nødvendigvis bare snakke om fag eller jobbrelaterte ting. Å følge opp folk rundt meg er noe jeg prioriterer, og hvis det er noen som har behov, prøver jeg å stille opp så godt jeg kan, gjerne også utenfor arbeidstid.
Å vise omsorg for de rundt deg har ofte en smittende effekt, som gjør at de andre også gjerne begynner å bry seg mer.
4. Vis at du gjør feil
Å anerkjenne og dele dine egne feil bidrar til å skape en kultur der feil ses på som læringsmuligheter, ikke som noe man må unngå for enhver pris.
For en leder kan det være så enkelt som å dele en personlig historie om en feil og hva du lærte av den, noe som kan oppmuntre teammedlemmer til å gjøre det samme.
Ved å erkjenne egne feil, etablerer ledere en kultur hvor læring og utvikling er prioritert over skyld og skam. Dette oppmuntrer til eksperimentering og innovasjon, noe som er avgjørende når man jobber med komplekse problemer.
Nå er det heldigvis mye fokus på feil, og hva man kan lære av dem, og for mange er det kanskje selvsagt at det er greit å feile, men det er _også_ viktig at man kan stille dumme spørsmål, og at man kan innrømme at man har misforstått. Det er kanskje nyanser av feil, som man også kan lære av, og noen ganger har man en kultur der det er OK å gjøre feil, men det oppleves likevel ikke psykologisk trygt å stille de dumme spørsmålene.
Man kan skape trygghet rundt det å feile ved å unngå å fremstå som at man har alle svarene, men heller invitere inn andre i diskusjonene.
Man bør også unngå å snakke for mye om mål og oppgaver, og heller snakke om utfall og læringsproblemer. Mål og oppgaver er lukket; man skaper ikke rom for å komme med egne idéer, mens når man snakker om situasjoner man ønsker å havne i, formulert som læringsproblemer, inviterer man til et større løsningsmangfold.
5. Vis tillit
For å stole på noen, så må du stole på dem! Det går ikke an å fake å vise tillit.
Tillit er grunnlaget for autonomi og eierskap. Når teammedlemmer føler seg betrodd, økes deres engasjement og de vil finne bedre og mer kreative løsninger. Det fører ofte til bedre beslutninger og høyere produktivitet.
Tillit er viktig i alle relasjoner, og i arbeidssammenheng betyr det å gi teammedlemmer frihet og ansvar.
Når man har en lederrolle kan man demonstrere tillit ved å overlate ansvaret til andre, og la de finne løsningene på egenhånd, uten at du blander deg inn. Det handler om å stole på deres beslutninger og dømmekraft. Og husk! Hvis de skulle feile, så er jo det lov; det er bare viktig å lære av feilene!
6. Vær åpen og inkluderende
Det har vært gjort forsøk på å måle psykologisk trygghet, og hvis man ser på fordelingen av taletid i en gruppe, har dette vist seg å ha en god sammenheng. Grupper der alle snakker omtrent like mye; der alle meninger og tanker blir hørt, viser seg å være tryggere enn i grupper der det bare er noen få som snakker. Å registrere fordeling av taletid kan være krevende, men det er viktig å være bevisst på at alle må kunne slippe til.
Å skape et miljø hvor alle stemmer blir hørt og verdsatt er altså viktig. Dette betyr å aktivt søke innsikt og meninger fra alle teammedlemmer, spesielt de som kanskje ikke selv tar ordet så ofte.
Når man er i et møte eller samtale kan det være greit å ta en mental runde rundt bordet, og tenkte igjennom om hver enkelt har kommet med sine tanker.
Man kan også stille spørsmål og invitere til flere idéer og innspill. Kanskje man kan henvende seg direkte til de som har vært mindre aktiv i samtalen?
- Nå har jeg fått litt oversikt, men det må fortsatt være noen innfallsvinkler vi ikke har drøftet.
- Hva er det vi ikke ser her?
- Nå har vi noen gode forslag, men jeg vil likevel ha noen flere alternativer.
- Jeg ønsker tilbakemeldinger på forslaget som vi ser på som mest lovende.
Oppsummert
Å skape psykologisk trygghet er ikke bare viktig for å oppnå resultater i et team, men en grunnleggende menneskelig ingrediens i gode menneskelige relasjoner. Det handler om å utvikle forholdet mellom mennekser, basert på tillit, respekt, og åpenhet. Når teammedlemmer føler seg trygge, vil de oftere ta initiativ, dele sine unike perspektiver, og bidra til teamets suksess. Dette er spesielt viktig i teknologibransjen, hvor innovasjon og rask tilpasning er nøkkelen til å lykkes.
Ved å implementere disse seks virkemidlene, kan ledere skape et miljø hvor teammedlemmer føler seg verdsatte, noe som fører til økt engasjement, kreativitet og bedre resultater. Husk, å skape psykologisk trygghet er ikke bare en investering i teamets effektivitet, det er en investering i dets menneskelighet.
Alle disse aktivitetene handler om naturlig menneskelig adferd. Å skape psykologisk trygghet handler i bunn og grunn bare om å være menneskelig!