Jørgen LandsnesFeedback Journey

CTO for Hire - Interrim CTO

Enten du jobber i en tech-startup, og du ikke har funnet en CTO enda, eller i en mer etablert organisasjon med et midlertidig behov for en CTO, kan jeg ta på meg slike oppdrag, enten på heltid eller deltid.

Jeg har erfaring med å gjøre grundige tekniske vurderinger, sammenligne og velge leverandører, delta i build or buy-diskusjoner og sette strategisk retning for teknologiutviklingen.

Jeg liker også å etablere gode rutiner for compliance rapportering og vedlikehold av nødvendig dokumentasjon tidlig, slik at det i størst mulig grad går av seg selv.

Rekruttere ny CTO

Den kanskje viktigste oppgaven som midlertidig CTO er å finne en permanent CTO. Dette kan være tidkrevende, så det kan være lurt å starte tidlig. Prosessen må dekke:

  1. Finne aktuelle kandidater og vurdere dem.
  2. Presentere selskapet, kanskje i flere omganger.
  3. Vurdere kjemien mellom kandidaten og resten av ledergruppen.
  4. Presentere et fristende tilbud.
  5. Ta høyde for eventuell betenkningstid.
  6. Ta høyde for oppsigelsestid.

Når kandidaten er på plass, er det bra om denne kan involveres i viktige beslutninger med én gang, om mulig under oppsigelsestiden. Det er denne personen som skal ha eierskap til løsningen fremover, og da er innvolvering viktig.

Her blir min rolle å støtte kandidaten, og representere personen frem mot oppstart.

Strategi - Hva er ledestjernen for den tekniske løsningen?

Før man tar fatt på spesifikke prosjekter og løsninger, er det smart å avklare hvilken visjon og strategi som skal ligge i bunn. Jeg liker å se på hvordan teknologi kan støtte, og ikke minst forsterke, selskapets overordnede mål. Det kan for eksempel handle om å få lansert et produkt tidligst mulig eller å bygge en stabil plattform for vekst, prioritere brukervennlighet, eller å sikre skalerbarhet slik at man kan vokse raskt. Ved å definere en klar “ledestjerne” for teknologien, blir det lettere å ta avgjørelser videre i prosessen.

Hva skal man bygge, og hva bør man kjøpe?

Denne diskusjonen er ofte helt sentral for bedrifter som ønsker å vokse effektivt. Noen ganger gir det mening å bygge egne løsninger for å sikre kontroll og mulighet for rask innovasjon. Andre ganger er det mer fornuftig å kjøpe ferdige løsninger, særlig når det gjelder standardfunksjonalitet eller verktøy som ikke er kjernevirksomheten. Jeg hjelper gjerne med å vekte fordeler og ulemper: kostnader, tidsbruk, kompetansekrav og risiko. Målet er å finne en balanse som gir mest mulig verdi for organisasjonen, både på kort og lang sikt.

Hvilke andre mennesker trenger man?

I tillegg til en CTO er det ofte behov for å supplere med flere roller. Trenger man utviklere for front-end, back-end eller begge deler? Hvilket kompetansenivå er ønskelig, og skal man ansette in-house eller bruke konsulenter? Og hva med produktledelse, design, QA og DevOps? Jeg kan bidra til å definere kompetansebehovet og rekruttere riktige mennesker for å bygge et solid team. Det handler om å finne folk som både kan utfylle hverandre faglig og fungere godt sammen sosialt.

Hvordan skal man bygge team og organisere dem?

Et vellykket utviklingsteam handler ikke bare om hvem som er med, men også hvordan man samarbeider. Noen ganger er det best å jobbe i tverrfaglige, autonome team som eier sine deler av produktet. Andre ganger passer det bedre med en mer sentralisert modell. Jeg er opptatt av at hver enkelt skal forstå sin rolle, samtidig som alle vet hvordan de bidrar til selskapets overordnede mål. For meg er det viktig å skape en kultur for kontinuerlig læring, åpenhet og samarbeid - det er gjerne der de mest innovative løsningene blir til.

Jørgen Landsnes

Hei! Jeg er Jørgen Landsnes

Jeg er konsulent innenfor programvareutvikling og teknologi. Jeg har en bakgrunn som utvikler, teamleder og CTO, og jeg har stor interesse for AI, produktutvikling, team-coaching og kulturbygging, med særlig fokus på tilbakemeldinger og forbedringsarbeid.